Segítse munkánkat adója 1%ával

Alakulás éve: 2001 - Közhasznúság: PK.T.KH.624 - Adószám: 18973468-1-08 - Bankszámlaszám: 10700031-26829704-51100005

2015. június 18., csütörtök

Egészségnap

A Győr Arrabona Lions Club rendszeres programja a megelőzés és szűrés jegyében
Amikor 2001-ben megalakult a klubunk, kerestük az utunkat a jótékonykodó civil szervezetek között; azon gondolkodtunk, milyen módon, hogyan tudnánk segíteni a körülöttünk élő embereket. Bár közhely, de igaz, hogy a megelőzés olcsóbb a gyógyszernél, ezért elhatároztuk, hogy ingyenes egészségnapot szervezünk különféle, a népességet érintő, tesztcsíkokkal elvégezhető szűrővizsgálatokkal. 

A kezdeti időkben 40-50 résztvevő jött el, jórészt a klubtagok és családtagjaik, később 7 alkalommal a Balázs Béla ÁMK-ban 90-100 érdeklődőt szűrtünk meg. Volt olyan év, amikor tavasszal és ősszel is végeztünk szűrést, idén április 11-én, immár hagyományosnak mondhatóan, nyolcadik alkalommal az Újvárosi Művelődési Ház egészségnapi rendezvényén vettünk részt tevékenyen. Verőfényes napsütésben nyitotta meg a rendezvényt Radicsné Csőre Andrea, a művelődési ház vezetője, Szeles Szabolcs önkormányzati képviselő, majd Miklósyné Bertalanfy Mária WHO koordinátor köszöntötte az érdeklődőket, végül Soós Zsuzsa a Győr Arrabona Lions Club soros elnöke szólt a megjelentekhez. A nap folyamán a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének soros kormányzója, dr. Solymosiné dr. Kiss Ilona is eljött, immár második alkalommal, és velősen úgy nyilatkozott, hogy „ez egy majális áprilisban”. Orvosok, diétás nővérek, asszisztensek, önkéntes segítők tették a dolgukat, a tesztcsíkokat szponzori támogatással, gyógyszercégek felajánlása alapján, illetve az önkormányzaton keresztül a WHO segítségével kaptuk.

A programot szórólapokon hirdettük, amit az Illés nyomda készített klubtagtársunk Zsombori Eszter segítségével, természetesen térítésmentesen.

Az Első Győri Lions Club szemész orvosa, dr. Kéry Klára – évek óta együttműködő partnerünk – 20 pácienst vizsgált meg, 10 személy szemüveget, a többiek tanácsot kaptak, tovább küldeni nem kellett senkit.
Szintén rendszeres segítőnk dr. Vesztergom Hedvig bőrgyógyász kolléga 81 pácienst vizsgált meg, elsősorban anyajegy-szűrést végzett, rosszindulatú elváltozást most nem talált.

Dr. Benke Tamás – klubunk I. alelnöke –, háziorvosként, és jómagam, Szabó Ibolya dr. háziorvos és belgyógyászként értékeltük a páciensek adatlapját a mért vércukor, vérnyomás, triglicerid, koleszterin, testzsír %, BMI alapján. A méréseket mintegy 95 páciensnél végeztük el, a megjelent 62 nő fele 65 év feletti, a megjelent 20 férfi közül a férfiak harmada 50-64 év közti, a többi a 65 feletti, ill. 35-49 év közötti. 82 páciens adatlapja tartalmazott kóros értékeket, a fennmaradó 13 páciensnél nem találtunk eltérést. Az érdeklődők megkapták az adatlapjukat, akinél probléma volt, azt tanácsoltuk, hogy ezzel keresse meg a háziorvosát, akinek diétás tanácsra volt szüksége – legyen az magas triglicerid vagy koleszterin szint, cukorbetegség vagy elhízás, hozott laborban emelkedett húgysavszint –, Oross Lajosné és Ladocsi Anikó felvilágosítását hallgathatták meg. Sőt az esetek egy részében írásos anyagot is kaptak; 26 páciens kért konkrét probléma miatt tanácsot, az életkori megoszlás: 40 év feletti 22 fő, 40 év alatt alatti 4 fő.  Sokan – 14 fő – fogyókúra miatt jelentkeztek, a legnagyobb létszám –18 fő – magas vérzsírszint miatt, 9 fő cukorbetegség miatt, 1-1 fő sporthoz és roboráláshoz kért tanácsot.

Úgy gondolom, hogy ez a rendezvény is öregbíti a klubunk jó hírnevét, bár nem konkrét adományt adunk, de mégis segíteni tudtunk azoknak, akik ezt igényelték. 

Szabó Ibolya dr.
alapító tag 
Győr Arrabona Lions Club

Támogatási prioritások


  • A látás védelme, megelőzés, vakok és gyengén látók segítése
  • Egészséges életmód, megelőzés szűrések és tájékoztatás segítségével

Rendszeres programjaink

  • jótékonysági gyalogtúra
  • egészségnap – egészségi állapot ingyenes felmérése,
  • jótékonysági forralt bor árusítás,
  • véradás szervezése
  • Arrabona Lions Esték- beszélgetés híres emberekkel /eddig: Erőss Zsolt, Várszegi Asztrik, Korcsmáros György, Dr Kukorelly István, Bujtor István, Mikó István/
  • közlekedési lámpákhoz "kattogók", hangjelző készülékek telepítése
  • ifjúsági csereprogram: lehetőség fiatalok számára, hogy külföldre utazhassanak, családoknál és központi nemzetközi táborban más kultúrákkal ismerkedjenek, cserébe külföldi fiatalok fogadása itthon családoknál és a központi táborban

Az általunk támogatott szervezetek, intézmények

Vakok- és Gyengénlátók GyMS M-i Szervezete, Radó Tibor Általános Iskola, "Süss fel Nap" Alapítvány , "Família" Nagycsaládosok Egyesülete, Pannonhalmi Egyházmegyei Karitasz Alapítvány, F-es Alapítvány, "Mit Tehetnék Érted" Autizmus Alapítvány, PAMOK Gyermek Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály